Pred Vianocami si na kopaniciach užijete tradičné trhy i parný vlak

20.11.2013 Myjava

MYJAVA, 19. 11. 2013 – Príchod adventu a vianočných sviatkov v Myjave ohlasuje niekoľko podujatí, ktoré už tradične patria k miestnemu kultúrnemu dianiu. V ponuke nebude chýbať napríklad zapaľovanie sviec na veľkom adventnom venci na fontáne a od 3. decembra ani výstava Čaro Vianoc pripravovaná mestom v spolupráci s materskými a základnými školami, cirkvami, dôchodcami a ďalšími inštitúciami pôsobiacimi v Myjave. Jej súčasťou budú ukážky vianočného aranžovania, zdobenia vianočných ozdôb a pečenia oblátok.
Vo štvrtok 5. decembra navštívi myjavské deti, teda najmä tie dobré a poslušné, Mikuláš s pomocníkmi, aby ich obdaroval sladkými prekvapeniami a zároveň rozsvietil vianočnú výzdobu a stromčeky v meste.
No a v piatok 13. decembra popoludní sa myjavské námestie zmení na vianočnú dedinku s kopaničiarskymi domčekmi – predajnými stánkami a začnú sa Vianočné trhy. Medzi ponúkaným sortimentom nebudú chýbať stromčeky, kapry, vianočné oblátky, ozdoby, mäsové výrobky a kyslá kapusta na štedrovečerný stôl, ľudovo-umelecké výrobky a ďalší tovar. Súčasťou trhov budú samozrejme aj sprievodný kultúrny program a stánky s občerstvením. Podujatie bude pokračovať v sobotu 14. decembra ráno od 9.00 h tradičnou kopaničiarskou zabíjačkou a karminou v podaní myjavských folkloristov a ochutnávkou zabíjačkových špecialít.
Kto bude mať záujem, môže sa v sobotu na myjavské vianočné trhy priviezť skutočne štýlovo – parným vlakom. Ten vyjde na trať Veselí nad Moravou – Nové Mesto nad Váhom, ktorú začali stavať pred 90-timi rokmi, v rámci akcie „Sviatočný vlak Spartaka Myjava“. Tú pripravilo pre milovníkov železničnej histórie i priaznivcov futbalu vedenie myjavského klubu v spolupráci so Společností železniční Výtopna Veselí nad Moravou a Albatros klubom Bratislava. Vlak s rýchlikovým parným rušňom Albatros 498.104 vyrazí z moravského Horňácka smerom na kopanice a do podjavorinského kraja ráno o 8.00 h a okrem samotnej jazdy a sviatočnej atmosféry ponúkne cestujúcim napríklad aj autogramiádu futbalistov či predaj suvenírov.
 
Mgr. Marek Hrin
hovorca Mesta Myjava
 

Vyberte región